Every year, Ram Navami is celebrated with great fanfare. This year, Ram Navami will be celebrated on April 30. During this time, people worship and seek Lord Shri Ram's blessings in their homes. Many people prepare Prasad at home and distribute it to others after the worship.
How to Make Ram Navmi Prasad Ki Recipe
Ram Navami Prasad usually includes Panaakam, Suji ka Halwa, black chickpeas, and coconut barfi. If you are also looking for easy-to-make Prasad recipes, here are some quick recipes you can easily make at home.
Panakam
- Put 1 cup of jaggery and 5 cups of water in a vessel. Mix well and let the jaggery soak for 20 minutes. Now stir it well so that it dissolves completely.
- Now add half a teaspoon of black pepper powder, cardamom powder, ginger powder, and salt. Take out the juice of one lemon in a pitcher and mix everything well.
- At last, add a handful of tulsi/tulsi leaves, stir gently, and serve. You can refrigerate the drink before serving it as prasad or add some crushed ice cubes as needed.
Sujee Ka Halwa
- Keep the pan on low flame and add half a cup of ghee to it. When the ghee melts completely, add 1 cup semolina and roast it till it turns light brown.
- When the semolina turns golden brown, add a pinch of green cardamom powder and sugar as per taste. Now add water as required and keep stirring continuously. To make halwa, cook semolina till it thickens and mix. Finally, garnish it with almonds and serve hot.
Dried black gram
- First of all, wash 1 cup of black gram and soak it in water for at least 6-8 hours or overnight.
- Now drain the water and put the chickpeas in the pressure cooker. Add one cup water, ½ tsp turmeric, 1 tsp red chili powder, and salt as per taste. Cook till two whistles and then let the pressure release on its own.
- Now heat 1 tbsp oil in a pan. Add 1 tsp cumin and ½ tsp asafoetida. Fry for a minute. Now add 1 tsp dried mango powder, coriander powder, chana masala, chopped green chilies, and grated ginger. Let the spices cook for a minute.
- Put the cooked gram in the pan. Cook for a few minutes until the remaining water dries up.
- Distribute dried black gram as prasad along with semolina pudding.
Nariyal Ki Barfi
- First of all, heat 2 tbsp ghee in a pan. Add 1 cup semolina and fry for 3-4 minutes. When its color becomes dark, add 1 cup of grated coconut to it. Mix well and let it fry for another 2-3 minutes. Now take it off the flame and keep the mixture aside.
- Now heat 1 cup of milk in another pan and let it boil. Now add the coconut mixture and mix well. Add sugar as per taste and let it dissolve completely. Let it cook on medium heat till the milk is completely absorbed and a thick mixture is formed.
- When the mixture starts leaving the sides of the pan, take it off the flame and let it cool down a bit. Grease a tray with one tablespoon of ghee and spread the coconut mixture on it. Spread a thick layer and keep the tray in the fridge.
- After it sets completely, cut the barfi into pieces and garnish with nuts of your choice.
In Hindi...
पनाकम
एक बर्तन में 1 कप गुड़ और 5 कप पानी डालें. अच्छी तरह मिला लें और गुड़ को 20 मिनिट तक भीगने दें. अब इसे अच्छी तरह से हिलाएं ताकि यह पूरी तरह से घुल जाए.
अब आधा चम्मच काली मिर्च पाउडर, इलायची पाउडर, अदरक पाउडर और नमक डालें. एक घड़े में एक नींबू का रस निकाल कर सारी चीजों को अच्छी तरह मिला लीजिये.
लास्ट में, मुट्ठी भर तुलसी/तुलसी के पत्ते डालें, धीरे से हिलाएं और परोसें. आप प्रसाद के रूप में परोसने से पहले पेय को फ्रिज में रख सकते हैं या जरूरत के अनुसार कुछ कुचले हुए बर्फ के टुकड़े भी डाल सकते हैं.
सूजी का हलवा
पैन को धीमी आंच पर रखें और उसमें आधा कप घी डालें. घी के पूरी तरह पिघलने पर इसमें 1 कप सूजी डालकर हल्का ब्राउन होने तक भून लीजिए.
जब सूजी सुनहरी-भूरी हो जाए तो इसमें एक चुटकी हरी इलायची का पाउडर और स्वादानुसार चीनी मिलाएं. अब जरूरत के अनुसार पानी डालें और लगातार चलाते रहें. सूजी को हलवा बनाने के लिए गाढ़ा होने तक पकाएं और मिलाएं. आखिर में इसे बादाम से सजाकर गर्मागर्म सर्व करें.
सूखे काले चने
सबसे पहले 1 कप काले चने धोकर कम से कम 6-8 घंटे या रात भर के लिए पानी में भिगो दें.
अब पानी निथारें और चनों को प्रेशर कुकर में डालें. एक कप पानी, ½ छोटा चम्मच हल्दी, 1 छोटा चम्मच लाल मिर्च पाउडर और स्वादानुसार नमक डालें. दो सीटी आने तक पकाएं और फिर प्रेशर अपने आप निकलने दें.
अब एक कढ़ाई में 1 टेबल स्पून तेल गरम करें. 1 छोटा चम्मच जीरा और ½ छोटा चम्मच हींग डालें. एक मिनट के लिए भूनें. अब 1 छोटा चम्मच अमचूर, धनिया पाउडर, चना मसाला, कटी हुई हरी मिर्च और कद्दूकस किया हुआ अदरक डालें. एक मिनट के लिए मसाले को पकने दें.
पके हुए चने कढ़ाई में डालें. कुछ मिनट तक पकाएं जब तक कि बचा हुआ पानी सूख न जाए.
सूखे काले चने को प्रसाद के रूप में सूजी के हलवे के साथ बांटें.
नारियल की बर्फी
सबसे पहले एक पैन में 2 टेबल स्पून घी गर्म करें. 1 कप सूजी डालकर 3-4 मिनट तक भूनें. जब इसका रंग गहरा हो जाए तो इसमें 1 कप पिसा हुआ नारियल डालें. अच्छी तरह मिलाएं और इसे और 2-3 मिनट तक भूनने दें. अब इसे आंच से उतार लें और मिश्रण को एक तरफ रख दें.
अब एक दूसरे पैन में 1 कप दूध गर्म करें और उसमें उबाल आने दें. अब नारियल का मिश्रण डालें और अच्छी तरह मिलाएं. स्वादानुसार चीनी डालें और इसे पूरी तरह से घुलने दें. इसे मध्यम आंच पर तब तक पकने दें जब तक कि दूध पूरी तरह से सोख न लिया जाए और गाढ़ा मिश्रण न बन जाए.
जब मिश्रण कड़ाही के किनारे छोड़ने लगे तो इसे आंच से उतार लें और इसे थोड़ा ठंडा होने दें. एक ट्रे को एक टेबल स्पून घी से ग्रीस करें और उस पर नारियल का मिश्रण फैलाएं. एक मोटी परत फैलाएं और ट्रे को फ्रिज में रख दें.
पूरी तरह से जमने के बाद, बर्फी के टुकड़े काट लें और अपनी पसंद के मेवे से सजाएं.